Безплатна доставка за поръчки в гр. София

Поръчка 0

Общо Безплатно

Ако е приложима, доставката се калкулира на следващата страница.

Няма добавени продукти

Интервю с нашия технолог

Интервю с нашия технолог
Кажи ни накратко коя е Катрин?

Родена съм в София, на 9 октомври 1991 година.

(Да, зодия Везни).

Израснах в изключително сплотено и весело семейство, в къща в покрайнините на София, с много игри и безгрижие. Родителите ми са страхотни и много подкрепящи, имам по-малък брат. Завърших гимназия по туризъм, което може би беше и причината да продължа да уча в Пловдив. Университетът е мястото, на което се запознах с важни за мен хора, които в последствие станаха мои приятели. След завършването започнах работа - водех винени дегустации на най-различни групи от хора. Беше интересно, но след няколко месеца се преместих на доста по-сериозно място, където се занимавах с административната странa на виното.  Междувременно завърших и магистратура. Учех и научих много и така до лятото на 2023, когато дойдох тук, във Вила Дарос.

 

1. Няма как, започваме с най-използвания въпрос в света на виното - какво е виното за теб?

Страст, това може би е думата, която най-добре описва връзката ми с виното. Понякога е лудост, друг път е много сантиментално и някак естествено, успокояващо и винаги безкрайно интересно.

2. Как стигна до виното като професия?

Случайно. Сякаш съдбата сама ме поведе по пътя на виното. Не беше лесно, но всичко си е заслужавало, както е и до сега. Приеха ме в Университета по хранителни технологии в Пловдив, в съвсем друга специалност и благодарение на това, че всички технолози учим заедно през първите две години, разбрах, че съм в правилния университет, но не и в правилната специалност. След няколко опита се преместих и с репликата „да знаеш, че няма да ти е лесно, но ще те направим винарКА“ започна моето винено приключение. Гледайки назад, не мога да кажа, че завършването на образованието постави начало на желанието ми да работя като енолог. Заслуга за това имат мои колеги, добри енолози, които ми показаха какво е да работиш със страст и желание и как и в България може да се създава вино на световно ниво. И така, ето ме днес, тук, във Вила Дарос. 

3. Съвсем честно: обичаш ли виното (познаваме много твои колеги, които са фенове на ракията или бирата например)?

Дали обичам вино? Всеки мой ден минава с вино. Пия вино на работа, след работа, сама или с приятели, при всеки повод и дори без такъв. Не мога да кажа, че не оценявам хубавата бира или ракия, защото има много добри колеги в пивото и във високоалкохолните напитки, но определено това не е нещото, което ме интересува горещо.

4. Има изследване, че в световен мащаб България е страната с най-много жени-енолози, заемащи отговорна позиция в избата и вземащи важните решения. На какво се дължи това според теб и трудно ли е да бъдеш жена в тази професия?

Ние, жените харесваме нещата да се случват с финес и чувство, а какво по-чувствено и елегантно от виното. Може би това е причината да има толкова жени-енолози. Не бих казала, че е трудно, интересно – да, както и много динамично и вълнуващо. Понякога се налага да съм повече мъж и да действам решително и без колебания. В същото време за мен е от значение виното да е заредено с енергия и добри емоции, а най-добре това може да направи една жена. Най-важното за мен е, че съм балансирана и уравновесена, може би и заради зодията ми, но да не започваме тази толкова женска тема за астрологията… 

5. Ти си сравнително в началото на професионалния си път и за първи път – в главната роля. Разкажи ни малко повече за Вила Дарос – какво се случва там, какво да очакваме от избата?

Вила Дарос е магично място, дали заради местоположението си – в подножието на Пирин, дали заради красивите гледки и най-вече заради изгревите и залезите, които има тук и не на последно място заради хората, които работят в избата. Успяхме да създадем малък, но изключително отдаден на каузата ни екип - благодаря ви, момчета! Забавляваме се докато правим вино, без, разбира се, да забравяме и лозята ни, те са много важна част от идеята, която следваме. Полагаме ежедневни грижи, следим как се развиват лозичките и аз лично нямам търпение да видя плодовете на нашите грижи.

Очаквайте вината от първата реколта на Вила Дарос. В момента се намираме в много творчески процес на създаване на визията и представянето на всяко едно от вината ни. Работим в екип с дизайнер, маркетинг-специалисти, хора с много вино в живота си, което ни позволява да изпипваме всичко до най-малкия детайл. Разбира се, тези хора са жени, с малки изключения и отново търсим емоцията в работата си. Скоро ще пуснем на пазара вече завършен продукт.

Няма как да не спомена и района, в който се намира Вила Дарос – Долината на Струма. Изключително слънчево и красиво кътче в България. Ще се опитаме да допринесем за развитието на този емблематичен винен район. Гледаме и в посока на запазването на тероарните характеристики, на местните сортове и да научим хората, че Долината на Струма е район, който заслужава вниманието им. 

6. Вината на кои страни са те впечатлили най-много досега?

Това е много труден въпрос. Виното е продукт, който предава емоция. Харесвам различни вина от Италия, Франция, Испания, Португалия и още много държави. Все пак познавам най-добре българските вина и винаги има много впечатляващи сред тях.

7. Има ли винена култура в България?

Да! И тя се разраства все повече в последните 10 години, вървим в правилна посока. Младите хора пият вино, харесват го и избират все по-добри вина. На винени събития виждам все повече хора, които са просто любители и опитват, за да намерят своето вино. По винени турове идват млади хора, които говорят със страст за виното, познават районите и избите в България и най-важното правят сравнения между България и другите държави.

8. Коя е Катрин извън винения контекст и кой или какво те вдъхновява (станаха два въпроса, но нищо 😊):

Катрин е емоция. Не се притеснявам да показвам емоциите си, а и да не ги показвам, те личат от километри. Хората около мен са свикнали с това, надявам се. Ако трябва да кажа какво обичам да правя, което не е свързано с виното – обичам да готвя, но и то е свързано с виното. Обичам да съм с приятели в приятна компания, но там също има вино. Обичам цветята и животните, ето те не са свързани с виното! Зареждам се от цветята, това може би съм наследила от майка ми, както - особения хумор от баща ми.

9. Кое би било виното, което най-добре те описва като личност?

Първосигнално бих казала някой хубав ризлинг – свеж, сочен, с леки петролни нотки, за да не е скучно. Като се замисля обаче, бих посочила някое пенливо вино – елегантно, с характер, лека горчивина, фини игриви балончета и най-важното, преди да отвориш всяка бутилка си в очакване да чуеш звука и никога не си сигурен дали няма да избухне в ръцете ти.

10. Какво да очакваме през 2024 от теб в професионално отношение?

Вино, вино, вино. Първите вина на Вила Дарос, които нямам търпение да видя завършени. Винени изложения, защото обичам да говоря за вино. Няколко пътувания в чужбина, за да си „сверим часовниците“ с най-добрите. И най-вълнуващото наесен – новата реколта, която вярвам, че ще е впечатляваща. Обмислям интересни неща за 2024, но ще ги запазя в тайна, за да са интересни и за вас.